Ciao från Italien!

I juni reste vi till Italien för att besöka flera av våra vinproducenter; Bellavista, Michele Chiarlo, Giovanni Rosso och Fontanabianca. Vi fick besöka vinhusen för att se hur de viner vi har på restaurangerna tillverkas, och är du nyfiken på att lära dig mer om detta rekommenderar vi dig att fortsätta läsa!

På Bellavista-markerna i Franciacorta, med en majestätisk utsikt över Iseosjön och Po-dalen, ligger familjeföretaget Bellavista. Vingården grundades 1977 av Vittorio Moretti och har sedan starten haft som syfte att bevara traditionens stolta arv. På Bellavista tillverkas mousserande vin enligt Franciacorta-metoden. Denna metod innebär strikta, noggranna regler för att uppnå viner av absolut toppkvalitet. Här används handplockade druvsorter och den andra jäsningen sker naturligt på flaska. Lagring på jästfällningen sker i antingen 18, 30 eller 60 månader – baserat på vinets årgång. Ett anmärkningsvärt fakta är att Bellavista är en av få vingårdar i världen som fortfarande vänder flaskorna för hand (!) för att ta bort sedimentet. Du kan läsa mer om Bellavista här.

I charmiga Barolo ligger vinproducenten Michele Chiarlo. Michele och hans två söner, Alberto och Stefano, driver familjeföretaget. Sedan 1956 har Michele Chiarlo vinifierat essensen av Piemonte och utvecklat en av de mest otroliga vinregionerna i världen. Här odlar de 110 hektar vingårdar mellan områdena Langhe, Monferrato och Gavi. Hos Michele Chiarlo ligger fokus på tradition, disciplin och hållbarhet. Barolo hos Michele Chiarlo görs med den traditionella metoden där man använder stora slovenska fat. Vill du lära dig mer om hur och vilka viner Michele Chiarlo producerar kan du läsa här.

Giovanni Rosso är en liten familjeägd producent i hjärtat av Barolo kommun Serralunga d’Alba. Här görs bara röda viner, och passionen är för Barolo och dess druva Nebbiolo. Sedan 1890-talet har familjen Rosso odlat vingårdar i Serralunga d’Alba, och mer specifikt Crus of Cerretta, La Serra, Broglio med flera. 2001 tog Giovannis son, Davide, över ansvaret för vinframställningen med ett mål i åtanke: vinerna ska vara en kopia av sitt område. I det här fallet: sluttningarna av Serralunga d’Alba. Davide studerade vinologi när han var yngre och var bara 27 år när han tog över vintillverkningen från sin far. Du kan läsa mer om Giovanni Rosso här.

I Neive, som tillhör regionen Barbaresco, alldeles intill byn Bordini ligger familjeföretaget Fontanabianca. Vingården grundades 1969 av Franco Palo. Senare tog Aldo (son till Franco) och hans familj över. På vingården är kvaliteten på vinerna nära kopplad till jordens egenskaper. Klimatet och jordens struktur påverkar vinerna i långt större utsträckning än man kan tro. Gårdsnamnet Fontanabianca kommer från italienskan, och betyder ”vit fontän”. Det representerar klimatet och kullarna i Neive. På Fontanabianca produceras vin på druvorna Barbaresco, Barbera, Dolcetto och Arneis, men det är Barbaresco som anses vara ”kungen” i området. Vill du lära dig mer om Fontanabianca? Läs mer här.

Det ligger mycket hårt arbete och kärlek bakom produktionen av de viner vi tar in till restaurangerna. Det gör oss otroligt stolta att arbeta med producenter som verkligen bryr sig om sitt hantverk.

Fler inlägg