Vi har kombinerat två av våra italienska favoriter: aperitivo och Prosciutto di Parma!

Aperitivo: Parma speciale

9 augusti – 4 oktober

Vi har mycket att lära av Italien när det kommer till kultur och mattraditioner, och aperitivo är definitivt en av dessa saker. Timmarna efter jobbet och före middagen gör italienarna till en magisk stund med nära och kära; man samlas för en god drink, samtal och lite tilltugg för att få upp aptiten innan dagens viktigaste måltid: middagen. Nu har vi kombinerat två av våra italienska favoriter: aperitivo och Prosciutto di Parma!

Ända sedan romartiden har Prosciutto di Parma tillverkats och lagrats vid det traditionella området kring Parma i norra Italien. Skinkan är helt naturlig och innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser, utan tillverkas enbart på de fyra ursprungliga ingredienserna; italienskt fläsk, salt, luft och tid. Den sistnämnda komponenten är speciellt viktig för den goda smaken och kvaliteten.

Grisarna som används i produktionen ska komma från ett av de tio certifierade områdena i norra och centrala Italien. När det kommer till saltningen, som är ett helt avgörande steg för den färdiga produkten, måste man vara en Maestro Salatore, en saltmästare, för att genomföra processen. Det finns exakta små mängder salt som används för att konservera skinkan på ett sätt som bibehåller balansen mellan salt och sött. Det mycket speciella mikroklimatet i Parma-regionen är idealiskt för att torka skinkan. Frisk luft från närmaste kust blåser genom landsbygden; på vägen påverkas vinden av växtligheten och bergskedjan Apenninerna innan den når Parma. Detta ger skinkan den läckra sötman som balanserar sältan. Skinkan hängs upp för att vila – en fas man kallar för riposo – i tre månader och blir gradvis mörkare i färgen. Cirka sju månader efter saltning täcks skinkan med en blandning av rismjöl, salt och fläskfett – sugna – för att förhindra att skinkan torkar ut för snabbt så att den också kan mogna.

Parmaskinka är perfekt som förrätt eller snacks till drinken – aperitivo på äkta italienskt vis! Från 9 augusti till och med första veckan i oktober bjuder vi in ​​till Aperitivo: Parma speciale – denna gång med extra fokus på just Prosciutto di Parma.

Här är våra rätter med parmaskinka:

Antipasto all’Italiana
tomat, mozzarella du bufala, Prosciutto di Parma, stark salami, Parmigiano Reggiano, kronärtskocka, marinerad och grillad paprika, gröna oliver, pesto genovese, focaccia
199:-

Aperitivo Parma
Prosciutto di Parma, stracciatella, Parmigiano Reggiano, oliver och grillat bröd
175:-

Pizza parma ai pomodori secchi
mozzarella, Prosciutto di Parma, chèvre, soltorkade körsbärstomater, ruccola, honung, pinjenötter
219:-

Pizza Prosciutto di Parma
tomat, mozzarella, Prosciutto di Parma, pinjenötter, ruccola, grana padano
199:-

Prosciutto di Parma e pane grigliato
nyskuren Prosciutto di Parma med grillat bröd
115:-

Varmt välkommen på Aperitivo Parma speciale på Olivia Medborgarhuset och Olivia Avenyn, onsdagar kl 16:00–20:00 till och med den 4 oktober.